fredag den 17. maj 2013

Redskaber
Når man fandt flint skulle de ikke altid gøre dem skarpe nogen var allerede skarpe nogen skulle de gøre skarper flinthuggeren er en meget vigtigt værktøj. Flint var rigtig godt værketøj de lavede , høvle, små save, økser, syle, pillespidser og meget andet .


Her ser du en flinte kniv.

tro og religion i bondestenalderen


fredag den 3. maj 2013

elsdyret fra Tåderup

Elsdyret fra Tåderup


 
Et såret elsdyr sank udmattet ned i en sø i Tåderup, på Falster, for ca. 8700 år siden. I 1922 blev skelettet fundet i en tørvegrav. Mellem knoglerne lå en knækket ben spids, som måske blev brugt ved jagten.

uroksen fra vig

UROKSEN fra vig døde for næsten 10.000 år siden. Den vejer ca. 1000 kg. Den er udstillet på National museet. I en mose ved vig, blev skelettet af en forhistorisk urokse fundet i 1905. Den var
Ca. 2 meter over skulrende og det var skovens største og farligste dyr




Dette bilede viser hvor pilene ramte uroksen ved jagten


jægerstenalderen og bondestenalderen


Amuletter


amuletter med en serlig kraft kan hjælpe.De kan holde de onde ånder og deres dårligdommer fra livet. Amuletter er fx lavet af sneglehuse, ravs mukker, dyre tænder
Og nogle gange mennesketænder. En amulet er en man tror beskytter en mod fx sygdomme og nogle gange tror man at gud passer på en.               
                  
                                                      Barndom                                         
 
 Børnene hjalp til lige fra de var små. De voksne lærte børnene om spiselige og giftige planter, Hvor dyrene levede, hvordan skind blev til dragter og andre nytige opgaver. Gennem leg arbejde lærte børnene om livet.
Nå børnene blev 10-12 år kunne de begynde at lære at hygge flint.
                                                                          

                                                              
Bopladser


Der var ingen landsbyer i Jægerstenalderen. Men flyttede fra sted til sted efter de bedste muligheder for jagt. Og fiskeri. man flyttede altså derhen hvor maden var. Bopladserne var små og bestod af få hytter. Nogle steder blev man boende meget lang tid og andre i kort tid. Nogle steder kom man tilbage til igen. Man kunne bo fx på landet og på vadet. Hytterne var fx lavet af skind,siv,blade eller grene. og de bestod kun af et rum.



opfindelser med a

http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=opfindelser_1

opfindelser med sjov

http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=opfindelser_1

wordseach

Make Your Own Word Search

opfindelser med sjov

Make Your Own Word Search

torsdag den 2. maj 2013


Det her er en ard. Den bruges til at lave riller i jorden. Man laver riller i jorden for at man kan plante frø og kærner.


Det var farligt i jernalderen, fordi der levede bjørne, ulve og elge. Menneskene dyrkede hør til at lave tøj og olie.

Redskaber og udstyr

Folk der levede i jernalder havde skjolle til at beskytte sig mod fjender fra andre slægter.
Menneskerne lavede selv deres køkkenredskaber ud af jern. Menneskerne brugte redskaber til at skaffe korn og levende føde.
.

Fund fra jernalderen

Det allerførste fund fra  jenalderen er en jernøkse, jernøksen er   en meget stærk økse men ikke nær så fin som de økser vi kender i dag.




 På nationalmuseet kan man også se Hjortespringsbåden.

 

 

   

Jernmaterialier

Det her er en slaggeklump. Når jern smelter så kommer der en slaggeklump som der er jern’s affald. Mennskerne i jernalderen   brugte en kæmpe ovn til at smelte jern også bliver jerns affald blived til slaggeklump og de fandt jern ved en fugtig sted i Danmark

Mellemøsten

 

tidslinje